Casa parohială evanghelică din Tălmaciu

Casa parohială evanghelică din Tălmaciu reprezintă un patrimoniu de interes național și este înregistrată la Ministerul Culturii, Institutul Național al Patrimoniului cu numărul SB-II-m-B-12569.

Casa parohială este situată în partea de nord – vest a bisericii provine în forma sa actuală  din anul 1718. Vechia casă parohială a ars după cum se știe în  acest an. De această întâmplare amintește o placă memorială de pe latura îngustă a casei, situată  în partea opusă a străzii, cu următoarea inscripţie: „Parochia igne nocturno malitioso 1718 die 26. aug. supposito incinerata extruebatur partim elecmosynis civium Cib. partim ecclesiae existentibus And.Teutsch I.R.N.S. Georg Werder C.P.ac I.G. Vette M.D. Castel P.T.Georg Belselio pastore loci anno salutis 1719 m. Iunio.”

Potrivit acestei inscripţii, casa parohială a ars l data de  26. august 1718, fiind ridicată din nou în anul 1719 prin sprijinul cetățenilor din Sibiu.

Casa parohială și biserica se află pe lista monumentelor protejate. De casa parohială aparțin un mic atriu, o curte gospodărească mai mare și o grădină mare.

Datare: 1719

Adresa: Str. Bălcescu Nicolae Nr. 113, orașul Tălmaciu, județul Sibiu.